Smacznie i kolorowo

Autorka blogu: Kuchnia dla Malucha – Pani Małgosia – jurorka kolejnej edycji konkursu napisała o nas …

Wczoraj, w prywatnej szkole podstawowej Kornelówka, odbyła się czwarta edycja konkursu w ramach projektu Smacznie, zdrowo, kolorowo. Zostaliśmy zaproszeni do JURY konkursu i wraz ze znaną projektantką, Moniką Onoszko, ocenialiśmy ryby przyrządzane przez uczniów. Dzieci przygotowywały potrawy z opiekunami (rodzicami, dziadkami) pod czujnym okiem profesjonalisty, kucharza z Restauracji U Szwajcara w Łodzi, Marcina Stacheckiego.
Poziom był naprawdę wysoki. Każda z drużyn losowała rodzaj ryby, którą musiała przygotować. Był pstrąg, dorsz, łosoś, sola, halibut  oraz miętus. Trzeba przyznać, że dania były naprawdę wspaniałe i wytworne, niczym w ekskluzywnej restauracji.

Pierwsze miejsce zdobył Aleksander, który wraz z babcią przygotował dorsza po prowansalsku. Drugie miejsce zajął Ahmed, który z rodzicami przygotował halibuta duszonego w salsie pomidorowej z chilli. Drużyny, które zdobyły dwa pierwsze miejsca przeszły do wielkiego finału Konkursu, który odbędzie się już w czerwcu.

Zapisz

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.