Gdyby wszyscy tak gotowali …

Trzeci  czerwca  2013r. z pewnością na długo pozostanie w pamięci wszystkich uczniów Szkoły Kornelówki. Był to bowiem dzień, w którym odbył się finał wieloetapowego konkursu SMACZNIE, ZDROWO, KOLOROWO.

Na finałowe rozstrzygnięcia czekali wszyscy członkowie szkolnej społeczności, w szczególności zwycięzcy wszystkich wcześniejszych edycji  konkursu: Janek z zerówki z Mamą Anną, pierwszoklasista Alexander z Mamą Izą, Ola z klasy drugiej z Ciocią Karoliną, rodzeństwo Maja (klasa trzecia) i Janek (klasa piąta) z Mamą Violettą, Ahmed (klasa czwarta) z Rodzicami, Alicja (klasa czwarta) z Tatą Hubertem, Nina (klasa piąta) z Mamą Beatą, Daniel (klasa szósta) z Tatą Dominikiem i Filip (klasa szósta) z Babcią Barbarą.

Każda drużyna liczyła na swój szczęśliwy dzień! Napięcie było ogromne, gdyż w jury zasiedli wyjątkowi goście. Swoją obecnością zaszczycił nas znany krytyk kulinarny – Robert  Makłowicz.

Potrawy oceniali: Robert Makłowicz, Jacek Grudzień – szef łódzkiej telewizji, Maciej Łobejko – dyrektor hotelu Tobaco, Krzysztof Nowacki – szef kuchni hotelu Tobaco oraz nasz stary i wypróbowany przyjaciel – Marcin Stachecki (szef kuchni restauracji U Szwajcara).

IMG_6922Wiele ciepłych słów należy się współorganizatorowi finału – nowemu miejscu na mapie łódzkiego hotelarstwa – trzygwiazdkowemu hotelowi Tobaco mieszczącemu się przy ulicy Kopernika 64. Spotkaliśmy się tam z niezwykle miłym i profesjonalnym przyjęciem ze strony pracowników Działu  Promocji, którzy z cierpliwością opowiedzieli nam o historii tego miejsca , oprowadzili po wszystkich  ciekawych zakątkach, dali wspaniałą lekcję prawidłowego nakrywania do stołu. To była naprawdę pouczająca lekcja!

Nie ma jednak co ukrywać, że większość dzieci czekała na spotkania ze wspaniałymi gośćmi kulinarnego spotkania: Jolantą Chełmińską oraz Robertem Makłowiczem.

Robert Makłowicz – znany z kulinarnych programów telewizyjnych, smakosz i znawca kuchni okazał się być niezwykle miłym i kontaktowym człowiekiem. Z łatwością wprowadził dzieci w świat smaków, zapachów i meandrów prawidłowego odżywiania się. Oprócz fachowej wiedzy kilku młodych dziennikarzy „wzbogaciło się” o autograf gościa.

Podczas kolejnego spotkania, przygotowanego przez organizatorów nieoczekiwanie uwagę przykuł pokaz ozdabiania owoców i warzyw przy pomocy niewielkiego nożyka, który przeprowadził szef kuchni hotelu TobacoKrzysztof Nowacki. Z ogromnego arbuza wyczarował sprawnie różę.  Ta wyjątkowa lekcja szczególnie spodobała się dziewczynkom, które obiecały wypróbować nabytą umiejętność przy pierwszej okazji.

Podczas, gdy młodzi kucharze zmagali się z przygotowywaniem potraw i powoli zbliżali się do podania jury ostatniej z potraw – deseru – pozostałe dzieci poczęstowano owocami. To była uczta! Smak winogron, bananów, granatów,  melona, jabłek, gruszki i pomarańczy był w tych okolicznościach wyjątkowy.

Ostatnim – jednakże najważniejszym gościem finałowych zmagań była Jolanta ChełmińskaWojewoda Łódzki. Z wrodzony ciepłem i uśmiechem porozmawiała z dziećmi, które ciekawiła tak niezwykła postać, która podobno zastępuje Premiera na terenie województwa łódzkiego.

Obrady jury zbliżały się jednak ku końcowi. Według opinii Roberta Makłowicza: gdyby wszyscy tak gotowali, ….

Znany krytyk kulinarny był zachwycony. Gratulował wszystkim uczestnikom rywalizacji w postaci wyśmienitych i wspaniale podanych dań. Nagrody wręczyli Pani Wojewoda wraz z Panem Robertem. A zdobywcami nagrody w postaci przelotu nad Łodzią ufundowanym przez Bartolini Air zostali: Nina Baranowska z Mamą Beatą oraz rodzeństwo Mai i Janka Piotrowskich z Mamą Violettą.

Gratulujemy!!!

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.