Edycja 2013

FILOZOFIA

Smacznie, Zdrowo, Kolorowo to akcja propagująca wspólne spędzanie czasu podczas przygotowywania i spożywania rodzinnego posiłku. Przewodnim wydarzeniem promującym akcję jest organizowany cyklicznie konkurs na potrawę przyrządzaną wspólnie przez rodziców z dziećmi.

przebieg akcji

Od lutego do maja 2013 roku w siedzibie Fundacji Dar Edukacji, przy współpracy z Prywatną Szkołą Podstawową Kornelówka w Łodzi, odbyły się cztery kulinarne spotkania, podczas których dwuosobowe, rodzinne drużyny przyrządzały swoje potrawy.

Każde ze spotkań poświęcone było kolejnym daniom z obiadowego menu: sałatka i przystawka, zupa, deser oraz danie główne – ryby.

uczestnicy

W pilotażowej edycji akcji wzięli udział Rodzice oraz Dziadkowie z dziećmi i wnukami z Prywatnej Szkoły Podstawowej Kornelówka. W każdym z kulinarnych zmagań rywalizowali ze sobą reprezentanci poszczególnych klas ze swoimi opiekunami.

Każde ze spotkań wyłaniało zwycięzców.

profesjonaliści

Do realizacji projektu Smacznie, Zdrowo, Kolorowo organizatorom udało się zaprosić profesjonalistów z wielu dziedzin, którzy brali udział w obradach jury lub też pełnili rolę mentora.

Patronat nad akcją objął Robert Makłowicz (krytyk kulinarny), rolę mentora, opiekuna i kulinarnego guru pełnił – Marcin Stachecki (szef restauracji „U Szwajcara” w Łodzi).

jury

W obradach jury uczestniczyli:
Robert Makłowicz, Jacek Grudzień (szef łódzkiej telewizji), Maciej Łobejko (dyrektor hotelu Tobaco), Krzysztof Nowacki (szef restauracji „U Kretschmera”), Monika Onoszko (projektantka i dziennikarka), Marcin Stachecki, pani Małgorzata (autorka blogu kulinarnego „Kuchnia dla malucha”), Kamila Basińska (telewizja TOYA), Agnieszka Danowska (krytyk kulinarny, Gazeta.pl), aktorzy Teatru Nowego: Jolanta Jackowska, Sławomir Sulej oraz Denis Gerard (Expert éducatif Ambassade de France en Pologne).

sponsorzy kulinarni

Realizacja wszystkich edycji była możliwa dzięki współpracy z życzliwymi firmami SWEDEPONIC POLSKA (producent ziół i przypraw naturalnych) oraz Łódzki Rynek Hurtowy ZJAZDOWA. Należy podkreślić, że wszystkie potrawy były przygotowywane z naturalnych składników, bez używania kostek rosołowych oraz produktów zawierających konserwanty lub inne związki chemiczne.

smacznie.edu.pl

W ramach realizacji projektu Smacznie, Zdrowo, Kolorowo powstała strona internetowa www.smacznie.edu.pl, na której można odnaleźć opisy wszystkich etapów konkursu, relacje prasowe oraz fotograficzne.

Smacznie, Zdrowo, Kolorowo otrzymało oficjalny patronat Szkoły na widelcu, akcji organizowanej przez Grzegorza Łapanowskiego (kucharza i pasjonata sztuki kulinarnej).

2_edycjaco dalej?

Smacznie  Zdrowo  Kolorowo to akcja długoterminowa, którą Organizatorzy mają nadzieję rozwijać.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.