Dania francuskie

14 marca – podczas dnia otwartego Szkoły Kornelówka odbył się wyjątkowy odcinek akcji Smacznie Zdrowo Kolorowo. Do udziału w kulinarnym spotkaniu zaproszono małych gości z różnych przedszkoli z terenu Łodzi. Gotowali: Filip (6,5 roku) z Mamą Barbarą, Mateusz (lat 7) z Mamą Anną, Patrycja (lat 6) z Tatą Tomaszem, Zuzia (lat 5) z Mama Izą, Zuzia (lat 6) z Tatą Michałem oraz Alan (lat 6) z Tatą Arturem.

Tym razem wspólne gotowanie poświęcone było daniom francuskim. Dla ułatwienia zadania poszczególne zespoły losowały danie, które wcześniej znalazło się na stronie akcji www.smacznie.edu.pl

Filip z Mamą przygotowywali łososia z porami i ziołami, Alan z Tatą przygotowywali filet mignon, Mama Ania z synem Mateuszem gotowali omlet ze szpinakiem i orzechami nerkowca, Tata Michał z córką Zuzanną przygotowywali kurczaka z estragonem, Mama Iza z córką Zuzią przygotowywały francuską tartę z ricottą i pomidorami, a Tata Tomek z córką Patrycją gotowali francuską zupę cebulowa.

Należy przyznać, że do sali, w której odbywało się wspólne gotowanie weszli profesjonaliści. Drużyny były bardzo dobrze przygotowane i bardzo dzielnie sobie radziły. Dania były pyszne, a wybór przed jury był bardzo trudny. Wśród jurorów byli: Jakub Rózik, studentka z Francji Llarisse, Anna Makowska – autorka kulinarnego bloga oraz Izabela Konopińska (BartoliniAir), bez pomocy której akcja SZK nie mogłaby się odbyć.

Zadanie dla jurorów było bardzo trudne, bo wszystkie drużyny przygotowały dania wyśmienite. Jednakże największą liczbę punktów i największe uznanie ze strony jurorów zyskał łosoś z porami i ziołami w wykonaniu Mamy Barbary z synem Filipem. Drugie miejsce otrzymał zespół męski w składzie syn Alan (lat 6) z Tatą Arturem, którzy przygotowali filet mignon.

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy. To było wspaniałe spotkanie. Życzymy miłych chwil i dalszych przygód we wspólnym gotowaniu.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.