Składniki do deserów

15 kwietnia odbędzie się kolejne kulinarne spotkanie 6 drużyn w ramach akcji Smacznie Zdrowo Kolorowo. Tym razem dzielni uczestnicy konkursu będą musieli przygotować desery. Po raz drugi przygotowanie jednego deseru będzie zależało od szczęścia i wylosowania jego nazwy, drugi deser będzie dowolnym, popisowym daniem każdej z par.

Podajemy produkty do deserów:

maliny, jagody (borówki amerykańskie), truskawki, cytryny, pomarańcze, jabłka, kiwi, mango, żurawina suszona, gruszki, śliwki suszone, orzechy włoskie, świeże zioła, cynamon, goździki, liść laurowy, ziarna ziela angielskiego, jajka, maskarpone, kawa rozpuszczalna, amaretto likier, śmietana, cukier brązowy, cukier puder, jogurt grecki, miód, płatki owsiane, mąka tortowa, masło, czekolada deserowa, wino czerwone wytrawne, biszkopty, kakao gorzkie, ciasto kruche, ciasto francuskie, ciasto kataifi, lody waniliowe.

Propozycje dań:

  • Tiramisu,
  • Owoce leśne z pierzynką cytrusową,
  • Szarlotka z lodami,
  • Mus z kiwi i mango ze skałkami musli i żurawiną,
  • Suflet czekoladowy,
  • Winne gruszki z nadzieniem śliwkowym zapieczone w cieście francuskim na sosie czekoladowym.

Zapraszamy o godzinę 12:30 w celu przygotowania stanowiska. Start o godzinie 13:00. Czas na przygotowanie potraw: 1 godzina.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.