Dania miesne – relacja

13 maja po raz kolejny w naszej szkole zagościł “kulinarny zawrót głowy”. W konkursie udział wzięli: Patryk Graczyk (klasa 1) z Babcią, Jan Makowski (klasa 2) z Mamą, Sara Gajek (klasa 2) z Tatą, Tola Wlaźlińska – Goc (klasa 1) z Ciocią, Jakub Frątczak (klasa 5) z Mamą oraz Szymon Karczmarski (klasa 5) z Mamą.

Tym razem na “widelcu” uczestników pojawiło się danie główne. Sala gimnastyczna naszej szkoły wypełniła się aromatem ziół i przypraw ze wszystkich stron świata. Rywalizacja była pełna emocji i zapachów. Na talerzach kucharze wyczarowali: stek z polędwicy wołowej z sosem pieprzowym, polędwiczki wieprzowe w sosie borowikowym, Strogonow, łosoś z salsą z mango i schab po mediolańsku, rolada z indyka z suszonymi pomidorami z sosem szpinakowym. Zwycięskie danie przygotował Patryk Graczyk z Babcią. Do finału zakwalifikowali się: Patryk z Babcią, Tola z Ciocią oraz Jakub z Mamą.

Ja zwykle produkty do realizacji dań zapewniła nam Hurtownia Selgros Cash&Carry. Tym razem w roli jurorów zasiedli: Marcin Stachecki (Restauracja U Szwajcara), Kamila Basińska (Telewizja TOYA), Krzysztof Jeziorski (Telewizja TOYA), Piotr Smulski (Restauracja Rajskie Jadło), Justyna Bażantowicz (Restauracja Rajskie Jadło) oraz Izabela Konopińska (BartolniAir).

Wszystkim uczestnikom serdecznie gratulujemy!

 

Zapisz

Share with your friends









Submit
Abecadło