19 marca 2016

20160319_11392319 marca „Kornelówka” wypełniła się po brzegi gośćmi. Przyciągnął ich jak co roku niezwykle atrakcyjny dzień otwarty szkoły. W tym roku został on uatrakcyjniony pierwszym odcinkiem tegorocznego konkursu z cyklu „Smacznie Zdrowo Kolorowo”. Tematem przewodnim tym razem była kuchnia francuska znana ze swojego wysokiego poziomu, atrakcyjności, niebanalnego łączenia smaków. Jak się okazało, ma ona wśród naszej społeczności wielu autentycznych fanów. Nic więc dziwnego ,że do udziału w konkursie zgłosiło się wielu uczestników. Ostatecznie uformowało się sześć grup. A oto one:

  • 1 – klasa Ib – Marta z mamą Izą (przygotowały czekoladowe foundant oraz przebój tej edycji – ślimaki),
  • 2 – I klasa –Hania z mamą Anią (filet mignon i ślimaki),
  • 3 – III klasa –Basia z mamą Agnieszką (tarta gruszkowa, ślimaki),
  • 4 – III klasa – Krysia z tatą Adamem (zupa krem z pora , ślimaki),
  • 5 – III klasa – Kacper z kuzynem Maciejem (łosoś w papilotach, ślimaki),
  • 6 – VI klasa – Maja z mamą Violettą (tartaletki ze szpinakiem, ślimaki).

Sponsorem produktów do realizacji wspólnego gotowania był Selgros Cash&Carry (ogólnopolska sieć hal handlu hurtowego), natomiast ślimaki dostarczyła Snails Garden Horeca.

Rywalizacja była niezwykle zacięta, a szacowne jury miało nie lada problem, aby wyłonić zwycięzców. W całej szkole roznosiły się niewiarygodne zapachy, a uczestnicy dnia otwartego z zainteresowaniem obserwowali przebieg rywalizacji. W końcu po burzliwych obradach jurorzy pod przewodnictwem nieocenionego Pana Marcina wydali werdykt.

Pierwsze miejsce przypadło w udziale Marcie z Ib oraz jej mamie Izie. Drugie miejsce ex aequo zajęły:  Basia z III klasy i jej mama Agnieszka. oraz Maja z klasy VI. Wyróżnionym wielbicielom kuchni francuskiej serdecznie dziękujemy i jednocześnie zapraszamy wszystkich pasjonatów gotowania do kolejnego konkursu, który odbędzie się 6 kwietnia, a jego tematem przewodnim jest kuchnia wegetariańska.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.