Kuchnia wegetariańska

Już za tydzień, 6 kwietnia – kolejne gotowanie w Kornelówce. II odcinek naszego wspólnego gotowania poświęcony będzie kuchni wegetariańskiej. Jak zwykle w Smacznie Zdrowo Kolorowo będzie brało udział 6 drużyn z różnych klas.

Podajemy listę produktów:

ziemniaki, czosnek, por, suszone pomidory, jabłka, cytryny, gruszki, brokuły, włoszczyzna, cebula szalotka, czerwona cebula, pomidory koktajlowe, orzechy włoskie, marchewka, pietruszka, awokado, soczewica, czerwona papryka, groszek mrożony, pieczarki, seler, szpinak, jarmuż, rukola, roszponka, imbir, kasza jęczmienna, kasza gryczana, kasza pęczak, kasza kuskus, ocet balsamiczny, przecier pomidorowy, jogurt, śmietana, masło, mleko, bagietki, papryczka chili, kurkuma, parmezan, estragon, sera brie (lub sera z niebieską pleśnią), feta, mozzarella, gorgonzola, świeże zioła w doniczkach: pietruszka, szczypiorek, mięta, bazylia, oregano.

Zadaniem każdej pary jest przygotowanie 2 potraw: daniem dowolnym jest zupa krem (poniżej zupy do wylosowania), natomiast drugie danie jest daniem dowolnym z wykorzystaniem dowolnej kaszy (jęczmiennej, gryczanej, kuskus, pęczka). Prosimy o zabranie ze sobą blenderów.

Oto propozycje zup (kremów) do przygotowania:

  • zupa porowo – ziemniaczana
  • zupa marchewkowa
  • zupa brokułowo-groszkowa
  • zupa pietruszkowo-gruszkowa
  • zupa pieczarkowa
  • zupa z selera
  • zupa pomidorowo-paprykowy

Prosimy o przybycie na godzinę 11.40. Od godziny 12.00 rozpocznie się gotowanie. Czas przygotowania potrawy to: 60min.

Zapraszamy.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.