Dania wegetariańskie

relacja: Radosław Kędzierski (Gazeta.pl)

Kulinarny konkurs zorganizowała szkoła podstawowa Kornelówka. Uczniowie razem z opiekunami przygotowywali wegetariańskie zupy i dania z kaszy.

Konkurs “Smacznie, zdrowo, kolorowo” organizowany jest już po raz trzeci. Biorą w nim udział uczniowie klas I-VI. Razem z dorosłymi opiekunami gotują wylosowane dania. Eliminacje podzielono na cztery etapy. W każdym startuje po sześć drużyn. Do finału przechodzą pary, których potrawy najlepiej oceni jury. W marcu tematem przewodnim eliminacji była kuchnia francuska i specjalne dania ze ślimaków.

Godzina gotowania

Tym razem uczestnicy konkursu musieli przygotować wegetariańskie zupy i dowolną potrawę z kaszy. Zawodnicy gotowali na oddzielnych stanowiskach. Na środku sali ustawiono spiżarnię z potrzebnymi produktami. Wszystkie dania powstawały od podstaw. Na wykonanie kulinarnych zadań drużyny miały godzinę. Wśród rozlosowanych zup znalazły się: porowo-ziemniaczana, brokułowo-groszkowa, pieczarkowa, pomidorowo-paprykowa oraz kremy: z selera i pietruszkowo-gruszkowy. O godz. 12 wszystkie drużyny ruszyły do pracy. W ruch poszły noże, deski do krojenia, kuchenki gazowe i blendery. Po kilkunastu minutach salę wypełniły zapachy gotowanych i smażonych warzyw.

Zwycięskie dania

Po skończonym gotowaniu czteroosobowe jury próbowało każdej z potraw. Oceniano, smak, wygląd oraz pomysłowość. Pierwsze miejsce zajął Kordian, który razem z mamą przygotował porowo-ziemniaczaną zupę oraz kaszę pęczak ze szparagami, pieczarkami i jajkiem sadzonym. Do finału dostała się też Alicja. Z pomocą mamy przyrządziła krem z selera oraz faszerowaną warzywami paprykę zapiekaną z mozzarellą i bazylią. Wszystkie drużyny otrzymały pamiątkowe dyplomy i zestawy doniczkowych ziół. Kolejne eliminacje już za miesiąc.

źródło: http://lodz.wyborcza.pl/lodz/1,35153,19877064,smacznie-zdrowo-kolorowo-szkolne-zawody-w-gotowaniu-zdjecia.html

 

Share with your friends









Submit
Abecadło