Kuchnia dla alergików

W środę, 11 maja – kolejny odcinek naszego wspólnego gotowania, tym razem poświęcony kuchni dla alergików (bez białka mleka krowiego). Jak zwykle w Smacznie Zdrowo Kolorowo będzie brało udział 6 drużyn z różnych klas.

Podajemy listę produktów:

grapefruity, banany, jabłka, cukinia, seler naciowy, cytryny, limonka, pomarańcze, winogrona, dojrzałego awokado, marchew, truskawki, maliny, borówki, arbuz, jarmuż, szpinak, pietruszka, szczypiorek, mięta, bazylia, oregano, syrop klonowy, mleko ryżowe, mleko jaglane, mleko migdałowe, mąka jaglana, mąka kukurydziana, kasza jaglana, siemię lniane, syrop z agawy, esencja waniliowa, kakao, cukier trzcinowy, jajka, margaryna roślinna, zagęstnik agar-agar, karob melasa z chleba świętojańskiego, woda mineralna.

Zadaniem każdej pary będzie przygotowanie dwóch, dowolnych różnych deserów oraz koktajlu. Tym razem nie będzie losowania. 🙂 Prosimy o zabranie ze sobą blenderów.

Inspirację do dań proponujemy zaczerpnąć z następujących stron internetowych:

Prosimy o przybycie na godzinę 11.40. Od godziny 12.00 rozpocznie się gotowanie. Czas przygotowania potrawy to: 60min.

Zapraszamy.

Share with your friends









Submit
Abecadło