Kuchnia dla alergików

Trzeba stwierdzić, że było wspaniale!

Uczestnicy konkursu tym razem mieli do dyspozycji następujące składniki: grapefruity, banany, jabłka, cukinia, seler naciowy, cytryny, limonka, pomarańcze, winogrona, dojrzałego awokado, marchew, truskawki, maliny, borówki, arbuz, jarmuż, szpinak, pietruszka, szczypiorek, mięta, bazylia, oregano, syrop klonowy, mleko ryżowe, mleko jaglane, mleko migdałowe, mąka jaglana, mąka kukurydziana, kasza jaglana, siemię lniane, syrop z agawy, esencja waniliowa, kakao, cukier trzcinowy, jajka, margaryna roślinna, zagęstnik agar-agar, karob melasa z chleba świętojańskiego, woda mineralna.

selgros_kolorowoZadaniem każdej pary było przygotowanie dwóch, dowolnych (różnych) deserów oraz koktajlu. Tym razem nie było losowania. Produktów do gotowania (jak zwykle) dostarczyła sieć sklepów handlu hurtowego Selgros Cash&Carry, przy ulicy Rokicińskiej w Łodzi.

Inspirację do dań uczestnicy mogli czerpać z następujących stron internetowych:

W kulinarnym spotkaniu uczestniczyli: Rysio z klasy 1 z mamą Magdą, Tola z klasy 2 z mamą Eweliną, Krysia z klasy 3 z babcią Barbarą, Antoś z ciocią Kasią oraz Michał (klasa 1) i Kuba (klasa 6) z mamą Małgorzatą.

u_szwajcara_kolorowoDania były kolorowe i przede wszystkim zdrowe. Jury w składzie: Marcin Stachecki (restauracja U SZWAJCARA), Izabela Konopińska (Bartoliniair) oraz Piotr Smulski (restauracja RAJSKIE JADŁO) mieli bardzo trudne zadanie. Po burzliwych obradach jury zdecydowało, że najlepszymi daniami tego odcinka są dania przygotowane przez Rysia z mamą Magdą oraz Antosia z ciocią Kasią. Na wyróżnienie zasłużyła zaś babcia Barbara z wnuczką Krysią.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.