Kuchnia włoska

To już ostatni odcinek przez finałem i ostatnia szansa uczestnictwa w naszej kulinarnej przygodzie. 

Tym razem gotujemy po włosku. Jak zwykle w Smacznie Zdrowo Kolorowo będzie brało udział 6 drużyn z różnych klas.

Podajemy listę produktów:

mąka, makaron penne, makaron na spaghetti, ryż na risotto, mięso mielone, ryby morskie, małże, krewetki, cebula, czosnek, suszone pomidory, szpinak, pomidory, pomidory koktajlowe, przecier pomidorowy, oregano, parmezan, mozzarella, szynka prosciutto, ser ricotta, jajka, gałka muszkatołowa, pieprz, sól, papryczka chili, wino (białe, wytrawne), bagietka, masło, gruszki, ser z niebieską pleśnią, bułka tarta, orzechy włoskie, włoszczyzna, liść laurowy, ziele angielskie, oliwa extra vergine, sos sojowy, zioła prowansalskie, pietruszka, szczypiorek, mięta, bazylia, oregano.

Zadaniem każdej pary jest przygotowanie 2 potraw włoskich: danie wylosowane (lista poniżej), natomiast drugie danie jest daniem dowolnym z wykorzystaniem dostępnych składników. Prosimy o zabranie ze sobą blenderów.

Oto propozycje dań włoskich do przygotowania:

  • Makaron penne z dodatkami
  • Ravioli con uovo
  • Zuppa di pesce
  • Risotto z krewetkami
  • Tortelli z gruszką i serem pleśniowym
  • Spaghetti bolognese

Prosimy o przybycie na godzinę 11.40. Od godziny 12.00 rozpocznie się gotowanie. Czas przygotowania potrawy to: 60min.

Zapraszamy.

Share with your friends









Submit
Abecadło