20 czerwca 2016

ibis_kolorowoW poniedziałkowy poranek 20 czerwca 2016 roku finaliści konkursu w ramach akcji Smacznie Zdrowo Kolorowo spotkali się w Restauracji Hotelu IBIS, aby odbyć ostateczne starcie w kulinarnej zabawie.  Do finału zakwalifikowało się 10 drużyn w składzie:

Marta Maciejak z Mamą (klasa 1), Maja Piotrowska z Mamą (klasa 6), Kordian Perek z Mamą (klasa 0), Basia Prośniak z Mamą (klasa 3),Alicja Banasiak z Mamą (klasa 6), Rysio Kubicki z Mamą z Mamą (klasa 1), Antoś Rutkowski z Ciocią (klasa 3), Janek Makowski z Mamą (klasa 3), Kacper Żawko z Mamą oraz wsparciem Krysi Prośniak (klasa 3) oraz Olek Kowalski z Tatą (klasa 1).

Zadaniem każdej z drużyn było przygotowanie pełnego menu: przystawki, zupy, dania głównego oraz deseru.

Kordian Perek z Mamą Martą przygotowali: letnie westchnienie, chłodnik z botwinki z szyjkami rakowymi, kaczkę z musem z buraków oraz deser pod tytułem: biało-czerwoni w natarciu. Aleksander z Tatą przygotowali szparagi z jajkiem sadzonym, zupę tajską, łososia w sosie … oraz panacottę. Maja Piotrowska z Mamą Violettą podały sałatkę z buraków i koziego sera, chłodnik z kolendrą i jogurtem, saltin boccor z dorsza oraz mus mascarpone z musem rabarbarowym. Alicja Banasiak z Mamą Magdą podały krakersy z warzywami, …. ze szparagami, kurczak z … truskawkami i szynką oraz pieczoną gruszkę z Pikotą. Marta Maciejak z klasy I z Mamą Izą podały carpaccio z buraków, krem z pomarańczowych warzy, pierś z kaczki w sosie z pomarańczowym, tarteletki z pianką cytrynową. Janek z Mamą Anią przygotowali pierś z kaczki z truskawkami, krem z buraków, cielęcinę z kurkami, bezę z owocami i bitą śmietaną. Kacper z Mamą Joanną (przy ogromnym wsparciu Krysi Prośniak z klasy III) podali Camembert z sosem porzeczkowo-pomarańczowym, chłodnik, makaron z pieczarkami i szynką z serem oraz bitą śmietanę z bezą z truskawkami, biszkoptem i białą czekoladą. Rysio z Mamą przygotowali koreczki cukiniowe z bazylią i kolendrą, zupę dyniową z orientalną nutą, kaczkę sosem pomarańczowym, etan. Antoś z klasy III z Ciocią podali tartinkę z łososiem i szynką, gaspaccio, schabowy z gruszką,  …, gorgonzolą i pieczonymi ziemniakami, krem z czekoladą i truskawkami. Basia Prośniak z Mamą podały bliny, zupę dyniową, polędwicę w sosie serowym z kaparami z zielonym pieprzem oraz tartę z serkiem mascarpone i truskawkami.

 

selgros_kolorowoSponsorem wszystkich produktów był Selgros Cash&Carry.

W jury zasiedli: Marcin Stachecki (szef kuchni restauracji U Szwajcara), Bruno Schneider (szef kuchni warszawskiej restauracji Michela Moran), Szef Restaurcji Hotelu Ibis, Izabela Konopińska-Walas (fundatorka nagrody głównej od firmy Bartolini Air) oraz Iwona Święcicka – Prezes Fundacji Razem i Andrzej Słaby z Fundacji Razem.

_dsb7050qq

Prezentowane dania były na najwyższym poziomie, wykwintne i smakowite.

bartolini_air_kolorowoPo długich obradach jury postanowiono ogłosić zwycięzcę III edycji akcji oraz drużynę, która w finale bardzo się wyróżniła i również otrzymała bardzo dużo punktów od wszystkich jurorów.

Zatem główną nagrodę w postaci przelotu nad Łodzią samolotem szkoleniowym od Bartolini Air zdobyli Kordian Perek (6 lat) z Mamą Martą Pruszyńską. Drugie miejsce z bardzo dużą liczbą punktów zdobył zespół męski: Aleksander Kowalski (7lat) z Tatą Piotrem Kowalskim.

Serdecznie Gratulujemy.

Share with your friends









Submit
Abecadło