Kulinarne zawody w Kornelówce

felieton, foto: Radosław Kędzierski (Gazeta Wyborcza)

Uczniowie szkoły podstawowej Kornelówka po raz kolejny zmierzyli się w kulinarnej rywalizacji. Tym razem do przygotowania mieli pyszne przystawki.

Konkurs „Smacznie Zdrowo Kolorowo” organizowany jest już po raz czwarty. Do pierwszej tury zawodów stanęło pięć drużyn. Kulinarne duety tworzyli uczniowie, którym pomagali rodzice. Do przygotowania mieli po dwie przystawki. Jedną obowiązkową – wylosowaną z koszyka, drugą według własnego pomysłu. Na wykonanie zadania było 60 minut. Nad przebiegiem rywalizacji czuwał Daniel Siubdzia, szef kuchni restauracji Forma U Dyby specjalizującej się w cateringu pudełkowym.

Marta z mamą Anią miały do przygotowania roladki z cukini z twarożkiem łososiowym w towarzystwie sałatki z marynowaną kalarepą, pomarańczą i pieczonym burakiem. Od pierwszych minut na ich stanowisku w ruch poszły obieraczki i patelnia z rozgrzaną wodą. Na dokładkę drużyna dorzuciła mozzarellę zawijaną w szynkę parmeńską.

Łukasz z mamą Anią jako obowiązkowe danie wylosowali hummus z warzywami i plackami kukurydzianymi. Drużyna była świetnie zorganizowana. Dźwięki blendera miksującego ugotowaną ciecierzycę szybko rozeszły się po sali. Autorską przystawką drużyny były jajka faszerowane łososiem i warzywami.

Mozzarella w szynce parmeńskiej z salsą pomidorową było zadaniem dla Klary, która gotowała razem z mamą Magdą. Dodatkowo przygotowały miksowane pesto z pietruszki z dodatkiem czarnej soczewicy.

Stanowisko numer cztery zajął Janek z mamą Anią. Świetnie poradzili sobie z marynowanym łososiem podanym z owocami i komosą ryżową. Posiekana ryba na talerzu przybrała okrągłą formę przystrojoną truskawkami i mango. Na drugą przystawkę drużyna zaserwowała tatar z łososia.

Spore wyzwanie kulinarne stanęło przed Kariną, której pomagał tata Krzysztof. Wspólnie musieli przyrządzić polędwiczki wieprzowe z boczniakami i pieczonym selerem. Mięso wymagało odpowiedniego wysmażenia i doprawienia. Pomimo, że zadanie było najbardziej czasochłonne, drużyna zdążyła przygotować jeszcze grillowanego łososia z dodatkiem cytryny i kolendry.

Wszystkie drużyny miały do dyspozycji spiżarnię z niezbędnymi produktami. Mogli korzystać także z niezliczonej ilości zdrowych przypraw dostarczonych przez Galerię Smakosza. Do finału przeszły tylko trzy drużyny, ale przegranych nie było. Wszystkie duety spisały się na medal, a przystawki smakowały wyśmienicie. Nagrodami były świeże zioła w doniczkach i przewodnik po kulinarnych przyprawach Galerii Smakosza. Kolejna tura konkursu „Smacznie, zdrowo, kolorowo” już 11 marca.

źródło: http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21409415,kulinarne-zawody-w-kornelowce-uczniowie-gotowali-z-rodzicami.html

Zapisz

Zapisz

Share with your friends









Submit
Abecadło