Edycja SZK 2017

Czwarte już edycja akcji Smacznie Zdrowo Kolorowo rozpoczęła się w lutym 2017 roku. W ramach konkursu zaplanowano pięć kulinarnych spotkań, w trakcie których uczestnicy musieli zmierzyć się z przystawkami, kuchnią francuską, potrawami z ryb oraz deserami. 

22 lutego wystartowaliśmy z przystawkami. Zwycięzcami tego odcinka został Janek Makowski z klasy 4 z mama Anną (łosoś marynowany, tatar z łososia). Do finału zakwalifikowali się jeszcze Marta Grzesiak z klasy klasa 1b z mamą Anną (sałatka z marynowaną kalarepą, duszona cykoria szynką parmeńską) oraz Klara Sulej z klasy 6 z Panią Magdą (mozzarella w szynce). 

Drugie spotkanie odbyło się podczas dnia otwartego szkoły 17 marca i poświęcone było kuchni francuskiej. Podczas tego odcinka wyłoniono następujące drużyny, które zakwalifikowały się do finału: Krysia Prośniak z klasy 4 z tatą Adamem (łosoś z grzybami, ratatui) oraz Rysio Kubicki z klasy 2a z mamą Magdalą (bakłażan faszerowany, krewetki w sosie bordelaise).

Spotkanie, gdzie główną rolę odegrały ryby odbyło się w kwietniu. W odcinku tym – niespodziewanie wziął udział uczestnik MasterChef’a Maciej Kapica z córką – naszą uczennicą – Nelą (klasa 3). Para ta – dzięki swoim umiejętnościom (dorsz w kremowym sosie z suszonymi pomidorami, ryż z owocami morza) przeszła dalej do finału. Kolejni finaliści Karol Jaranowski z klasy 1a z babcią Anią (łosoś z mango i chili, filet z dorsza w panierce).

Tematem ostatniego odcinka kwalifikacyjnego do finału był deser. I tutaj wspaniałości przygotowały Marta Maciejak z klasy 2b z mamą Izą (owoce pod cytrynową pierzynką, trufle z czerwonym pieprzem) oraz Olga Czylkowska z klasy 1b z tatą Robertem (suflet czekoladowy, koktajl leśny).

W realizacji odcinków pomogły: Restauracja Ale Lipa na Polesiu, Kawiarnia Kofeina oraz Zjazdowa.

Share with your friends









Submit
Abecadło