Relacja z finału/ Gazeta.pl

relacja: Radosław Kędzierski/ foto: MARCIN WOJCIECHOWSKI

Deszczowa pogoda nie pokrzyżowała planów organizatorów konkursów. Stanowiska do gotowania ustawiono pod namiotami.

– Smacznie Zdrowo Kolorowo to nie tylko wspólne gotowanie. Podczas zawodów uczniowie dowiadują się, jakie znaczenie w codziennej diecie mają warzywa i owoce, poznają też zioła. Konkurs to też spędzanie czasu w gronie rodzinnym – przyznają organizatorzy.

Finałowe zadanie było ambitne. Wszystkie drużyny musiały przygotować autorski, trzydaniowy zestaw – od przystawki, po danie główne i deser. Mieli na to dwie godziny. Punktualnie o godz. 12 w ruch poszły obieraczki, garnki, patelnie i blendery. Po kilkudziesięciu minutach do oceny podano pierwsze przystawki.

Jury przewodniczył Mikołaj Rej, francuski kucharz polskiego pochodzenia, arystokrata i uczestnik programu Master Chef. Najważniejszy był smak, odpowiedni dobór składników i sposób podania potraw. Każdy talerz oceniano w skali od 1 do 7. Na przystawki uczniowie wraz z opiekunami przygotowali m.in. szparagi z szynką parmeńską i pomidorami koktajlowymi, caprese z mozzarelli obsypane słodką i ostrą papryką oraz krewetki z ananasem, chilli i kolendrą.

Pierwsze miejsce zajął Rysio z 4 klasy, który przyrządzał dania razem z mamą Magdaleną. Największe wrażenie na jurorach zrobiła ugotowana przez nich orientalna zupa z cieciorki oraz wyśmienity sernik. Na podium znaleźli się także Marta z klasy 2b z mamą Izą oraz Krysia z klasy czwartej z tatą Adamem i Nela z klasy 3 z tatą Maciejem.

źródło: http://lodz.wyborcza.pl/lodz/7,35136,21860840,szkolne-zawody-gotowania-w-manufakturze-dania-ocenial-mikolaj.html

Share with your friends









Submit
Abecadło