Final akcji 2017

relacja: Joanna Zawisza, Foto: Pstrykawki

Smacznie Zdrowo Kolorowo rozwija z roku na rok, z edycji na edycję. Finał IV edycji (w sumie 20 odcinek całego projektu od początku) odbył się z licznymi z atrakcjami na terenie łódzkiej Manufaktury, pod opieką mentorską kulinarnego master-chefa i arystokraty Mikołaja Reja (potomek Mikołaja Reya z Nagłowic).

W scenariuszu oprócz zmagań konkursowych przewidziano różnorodne warsztaty w tym edukacyjno – twórcze związane z modą: polegały na wyklejaniu rysunków modowych polskiej projektantki (AB Nahlik) przyprawami Galerii Smakosza, tworzeniu biżuterii z makaronów czy warsztatach krawieckich. Konkurs to ciekawa kulinarna inicjatywa, która nawiązuje do smaku Pokoleń i rodzinnych tradycji.

„Te wartości trzeba pielęgnować, a takie konkursy są bardzo potrzebne bo wzmacniają Rodziny i motywują je do wspólnych działań.” – podsumowuje Bogdana Wiernicka z Galerii Smakosza, która wspiera konkurs w tegorocznej edycji.

Szkice projektantki AB Nahlik, dzięki przyprawowym kompozycjom Najmłodszych, zyskały nowe życie związane z naturą, a najmłodsi mogli wykazać się kreatywnością.  Działania wpisały się także w filozofię Manufaktury “uszytej na miarę” potrzeb współczesnych Rodzin i wpisanej w tradycje włokienniczo – handlowe Łodzi. Galeria Smakosza, oprócz wsparcia przyprawami Finalistów dodatkowo, przygotowała dla uczestników konkursu kulinarnego materiały o zastosowaniu ziół i przypraw oraz ich możliwościach kulinarno – zdrowotnych.

24 maja dziewięć drużyn stanęło w kulinarnych zawodach nie tylko z potrawami, ale i z pogodą. Pomimo deszczowej i wietrznej aury wszystkie potrawy zostały przygotowane na bardzo wysokim poziomie kulinarnym i ze smakowym “biglem”. Uczestnicy mieli za zadanie przygotować przystawkę, zupę, danie główne i deser. 

Na najwyższym poziomie XX edycji konkursu Smacznie Zdrowo Kolorowo były zupy i desery. Dużym zaskoczeniem dla Jurorów okazało się użycie przez Drużyny sezonowych produktów, jak np. truskawki i szparagi, połączenia smaków słodkich z pikantnymi i kreatywne kulinarne niespodzianki, jak np. wołowina z wiśniami. 

Z przystawek ciekawym zestawieniem były jabłka z kaszanką, które okazały się potrawa na medal. Smakiem urzekała zupa minestrone z cieciorką oraz cebulowa z chlebem i serem. 

„Kurczak w panierce z komosą i sosem wiśniowym był wspaniale skomponowany i podany w bardzo atrakcyjny sposób, że mogłam się przyglądać wielokrotnie i żal było tą kompozycję naruszyć.” – mówi z uśmiechem Joanna Zawisza z grona konkursowych jurorów. „Z deserów urzekł mnie – mówi dalej Pani Joanna – między innym sernik bazyliowy z nasionami chia, który w swojej konstrukcji nawiązywał do architektury, a smakował bajecznie!” 

Motyw wiśni ciekawie wkomponował się także w wołowinę. Ta potrawa zaskoczyła także mentora kulinarnego Finału Smacznie Zdrowo Kolorowo i Master Chef’a Mikołaja Rey’a: „Chciałbym poznać ten przepis” – podsumował z uśmiechem. Blisko siebie postawił także mus czekoladowy, który określił “klasyczną torpedą”. Wyróżnił także słodkie banofi.

W podsumowaniu Jurorzy docenili wytrawne i wyszukane smaki oraz poprawność kulinarną na wysokim poziomie. 

Nietuzinkowo przyrządzony sandacz, czy lekko słona zupa brokułowa z migdałami cieszyły podniebienie, a sposób podania potraw cieszył oczy.

„Przyprawiona kolendrą krewetka “obroniła się” nawet na zimno.” – wspomina Konrad Podkówka, mentor kulinarny i właściciel Restauracji Rajskie Jadło.

Finałowe propozycje dań były na bardzo wysokim poziomie, a ich przygotowanie było dużym kulinarnym wyzwaniem. 

„Dania były kompletne, smaczne i pięknie podane. Oryginalne, egzotyczne z przemyślaną kompozycją kulinarną i dekoracyjną.” – podsumowali Jurorzy. 

Konkurs pokazał, że czasem warto przemyśleć połączenia smaku i że dopracowane elementy dania czasem mogłyby być odrębną potrawą. 

Jurorzy wyłonili zwycięzców:

  • I miejsce – wywalczył Rysio Kubicki (klasa 2) z mamą Magdaleną – drugi raz w finale – pierwszy raz w zeszłym roku (Rysio jest na diecie bezglutenowej).
  • II miejsce – Marta Maciejak (klasa 2) z mamą Izą, którym pomagała Gabrysia – Są drugi raz w finale – pierwszy raz w zeszłym roku.
  • III miejsce – Krysia Prośniak (klasa 4) z tatą Adamem – pierwszy raz w finale (w zeszłym roku była siostra Krysi – Basia z mamą Paulą) oraz Nela Kapica (klasa 3) z tatą Maćkiem.

Warto wspomnieć Janka Makowskiego (klasa 4) z mamą Anią, którzy po raz czwarty dostali się do finałowego odcinka.

Nela Kapica z tatą Maćkiem Galeria Smakosza nagrodziła tytułem Kreatora Sztuki Kulinarnej za formę prezentacji i artyzm w potrawach, a pierwszym dwóm Finalistom przyznała tytuły: Kulinarny Talent oraz Kulinarna Perspektywa. 

Dzieci otrzymały także medale od KORNELÓWKI, tłoczone soki od WIATROWEGO SADU oraz upominki książkowe Fundacji Grzegorza Łapanowskiego SZKOŁA NA WIDELCU, która patronuje akcji od samego początku. Laureaci pierwszego, drugiego i trzeciego miejsca otrzymali także zaproszenia na Rodzinne biesiadowanie od Rajskiego Jadła.

Więcej o Mentorze: Mikołaj Rey to najbardziej znany kucharz wśród arystokratów i arystokrata wśród kucharzy. Potomek pisarza, zarządca swojego zamku we Francji w Chambray-lès-Tours. Mieszka z Żoną i Synami w Krakowie. Miłośnik tańca i sztuk walki. Pokochali go widzowie programu telewizyjnego Masterchef, a obecnie ma stały felieton w programie Dzień dobry TVN. Urodził się we Francji, wychował w rodzinnym zamku w Montesor, ale jego sercem zawładnęła Polska… i Polka. Mikołaj Rej z wykształcenia jest prawnikiem i ekonomistą, z zamiłowania – kucharzem. Przyjechał do Polski w 1999 roku odkrywać kraj swoich przodków i uczyć się języka polskiego. Kieruje się mottem: „Gotowanie to sztuka, która pozwala otworzyć serca poprzez zadowolenie umysłu i ciała.”. Zaczął gotować, gdy mieszkał w internacie. Trenuje MMA oraz uwielbia sztuki walki. Najbardziej chciałby odnowić rodzinny majątek i otworzyć tam małą restaurację. Jurorów ujęło jego profesjonalne spojrzenie i doświadczenie w kuchni francuskiej. Jego ulubione dania to polędwica wołowa w sosie roquefort lub mule w sosie szafranowym. potomek słynnego polskiego pisarza. Jego linia przodków, którzy uczestniczyli w jest imponująca. Mikołaj Jan Kazimierz hr. Werszowiec-Rey z Nagłowic herbu Oksza od 1999 roku mieszka w Krakowie, gdzie ma żonę (Patrycja Natalia Róża Sobańska h. Junosza, 35 l.) i dwóch synów – Mikołaja Henryka (5 l.) i Feliksa Ksawerego (2 l.).We Francji zarządza słynnym zamkiem Montresor (www.chateaudemontresor.fr). Już podczas studiów w Krakowie zdobywał kulinarne ostrogi we francuskiej restauracji, ale dopiero występ w programie Masterchefw TVN stał się początkiem jego kulinarnej kariery. Mikołaj Rey stał się gwiazdą mediów i ulubieńcem publiczności. Odtąd co tydzień odkrywa tajniki polskiej kuchni w programie Dzień dobry TVN.

 

Share with your friends









Submit
Abecadło