Gotujemy 17 marca

17 marca, podczas dnia otwartego szkoły odbędzie się wyjątkowy odcinek naszego wspólnego gotowania Smacznie Zdrowo Kolorowo. Dania francuskie będzie gotować 6 drużyn z różnych klas.

Podajemy listę produktów:
ziemniaki, suszone pomidory, czosnek, duże pory, cytryna, cebula, cebula czerwona, pomidory, fasola Jaś duży, orzechy nerkowca, papryczki chili świeże, szpinak liście, rukola, sałata karbowana zielona, sałata karbowana czerwona, zioła prowansalskie, chili, pieprz czarny ziarnisty, świeże zioła: pietruszka, szczypiorek, estragon, mięta, tymianek, jajka, oliwa z oliwek, masło, masło klarowane, ocet winny, wino białe wytrawne, śmietana kremówka (30%), miód, ocet balsamico ciemny, bagietka, parmezan, filet z piersi kurczaka, polędwica wołowa, filety z łososia, ser gruyere, gotowe ciasto francuskie, ser ricotta, bulion jarzynowy, sól, pieprz.

naczynie żaroodporne, forma do pieczenia tarty, pergamin, folia aluminiowa, sitka z drobnymi oczkami.

Oto propozycje dań do przygotowania:

  • Omlet ze szpinakiem i orzechami nerkowca,
  • Kurczak z estragonem,
  • Filet Mignon,
  • Łosoś z porami i ziołami,
  • Francuska zupa cebulowa,
  • Tarta francuska z ricottą i pomidorami

Prosimy o przybycie na godzinę 9.45. Od godziny 10.15 rozpocznie się gotowanie. Czas
przygotowania potrawy to: 60min. Prosimy o zabranie ze sobą blenderów, ulubionej patelni i garnka.

Zapraszamy.

Share with your friends









Submit
Abecadło