Jurorzy przyznali dwa pierwsze miejsca!

17 marca 2018 roku – podczas Dnia otwartego Szkoły KORNELÓWKA odbył się kolejny odcinek akcji Smacznie Zdrowo Kolorowo (tym razem sponsorowany całkowicie przez Fundację Dar Edukacji z Łodzi, Rynek “Zjazdowa” oraz Galerię Smakosza). Tematem był kuchnia francuska, uważana za jedną z najlepszych na świecie. To właśnie z jej sekretnych przepisów czerpali inspiracje uczestnicy szkolnego konkursu. A byli nimi: Bartosz Gebler (klasa 4) z Mamą Dominiką, Karina Kalinowska (klasa 3) z Tatą Krzysztofem, Gabrysia Usidus (klasa 2) z Siostrą Agatą, Tola Wlaźlińska-Goc (klasa 4) z Mamą Eweliną i Tatą Maciejem, Marta Grzesiak (klasa 2) z Mamą Anną oraz zespół trzech dzielnych dziewczyn Krysi Prośniak, Basi Prośniak i Julki (klasa 5).

Zawodnikom kulinarnym tym razem towarzyszyło dwóch mentorów: Paweł Brzeziński – od początku istnienia marki Your Catering Group związany z tradycja rodzinnych kulinariów, ekspert międzynarodowy w dziedzinie żywienia zbiorowego oraz Mateusz Kaczmarski, który zapewnił ujęcie smaku polskiej i francuskiej kuchni w nowoczesnym wydaniu. Na co dzień jako „Majster Gastronomiczny” łączy nuty smaku tradycji w nowoczesności i ekspresji sezonowych propozycji kuchni Zakład, przy ul. Piotrkowskiej 22 w Łodzi.

Jurorzy oceniali m.in. omlet ze szpinakiem i orzechami nerkowca, kurczak z estragonem, filet mignon, francuska zupę cebulową oraz tartę francuska z ricotta i pomidorami.

Ze względu na wysoki poziom kulinarny zawodników i Ich Rodzin, Jurorzy w tej edycji przyznali dwa pierwsze miejsca. Rekord smaku należy niewątpliwie do do drużyny Marcie Grzesiak z Mamą Anną za zupę cebulową, która uzyskała jednogłośnie wśród Jurorów najwyższe noty – podsumował Paweł Brzeziński. Ich mus czekoladowy był także ciekawa kompozycją, jednak tutaj zaproponowałem podróż kulinarna w poszukiwania ostrości. Pierwsze miejsce Ex æquo zdobyły brawurowa kompozycja kurczaka w autorskiej inspiracji Krysi, Basia i Julki. Ich deserowi lava cake tylko niewiele brakło do ideału – uzasadnił Mateusz Kaczmarski z Zakładu Bistro. II miejsce w rywalizacji otrzymała Rodzinna drużyna Bartka Geblera z Mamą Dominiką za klasyczny, znakomity omlet francuski z orzechami nerkowca, a także za ciekawy pomysł na formę i mobilność kulinarną zapiekanki w cieście francuskim.

W kuchni są ważne: wyczucie smaku, pomysły, odwaga, ale przede wszystkim radość, śmiałość i współpraca zespołowa – podsumowali jurorzy.

Za współpracę zespołową drużynę Gabrysi Usidus z Siostrą Agatą nagrodziła Galeria Smakosza, która w stałej współpracy z Fundacją Kolorowo wspiera kulinarne szranki Rodzin w projekcie Smacznie Zdrowo Kolorowo.

Share with your friends









Submit
Abecadło