Kuchnia narodowa

14 listopada, wyjątkowy odcinek związany z obchodami 100 rocznicy odzyskania przez Polskę Niepodległości. Gotujemy kuchnię narodową. Tradycyjne dani kuchni polskiej będzie gotować 6 drużyn.

Podajemy listę produktów:
mąka pszenna, ziemniaki, kasza, jajka, śmietana, oliwa z oliwek, masło, olej, mięso z kurczaka, mięso z gęsi, podroby, mięso wędzone, schab, biała kiełbasa, barszcz biały, pomidory, buraki, marchew, pietruszka, cebula, seler, por, kapusta, czosnek, szpinak, cytryna, cukier waniliowy, cynamon, jabłka, przyprawy (pieprz, sól, tymianek, majeranek, kostki rosołowe, ziele angielskie, liść laurowy), proszek do pieczenia, cukier, miód..

Oto propozycje dań do przygotowania:

  • pierogi (dowolność jeśli chodzi o farsz),
  • gęś (dowolne danie),
  • placki ziemniaczane (dowolna interpretacja),
  • tradycyjny rosół,
  • szarlotka,
  • tradycyjny żur.

Prosimy o przybycie na godzinę 10.50. Od godziny 11.15 rozpocznie się gotowanie. Czas
przygotowania potrawy to: 60min. Prosimy o zabranie ze sobą blenderów, ulubionej patelni i garnka.

Tradycyjnie do wykonania jest jedno danie z wylosowanych dań oraz drugie danie – własna propozycja.

Zapraszamy.

Share with your friends









Submit
Abecadło