Dania francuskie

W sobotę, 9 marca – drugi odcinek odcinek naszego wspólnego gotowania, poświęcony kuchni francuskiej. Jak zwykle w Smacznie Zdrowo Kolorowo będzie brało udział 6 drużyn z różnych klas.

Podajemy listę produktów:

cebula, szalotka, dymka, kostki rosołowe, bagietka, czosnek, żółty ser, ser feta, ser kozi, boczek, boczek pieczony, jajka, mleko, śmietana, zielony groszek, mąka, drożdże, pieczarki, crème fraîche, wędzony łosoś w płatach, twaróg, majonez, cytryna, czekolada, cukier puder, cukier, owoce, masło, oliwa, tymianek, pietruszka, koperek, rozmaryn, sól, pieprz, ciasto francuskie, woda mineralna.

Zadaniem każdej pary jest przygotowanie 2 dań z kuchni francuskiej: jedno z dań jest losowane (poniżej dania do wylosowania), natomiast drugie danie jest daniem dowolnym z wykorzystaniem podanych wyżej składników.

Oto propozycje dań do przygotowania:

Zupa cebulowa,

Francuskie tosty z boczkiem i serem,

Kruche tarty z groszkiem,

Tarta flambée z pieczarkami i boczkiem,

Terrina z łososia z serem feta,

Suflet czekoladowy.

Prosimy o przybycie na godzinę 9.50. Od godziny 10.10 rozpocznie się gotowanie. Czas przygotowania potrawy to: 60min.

Zapraszamy.

Share with your friends









Submit

Akcja w 2019 roku wspierana jest przez Urząd Miasta Łodzi.