Szefowie kuchni i nie tylko

Do realizacji projektu Smacznie Zdrowo Kolorowo organizatorom udaje się zaprosić profesjonalistów z wielu dziedzin, którzy biorą udział w obradach jury lub też pełną rolę mentora. Trzecia edycja konkursu odbyła się pod opieką Bruno Schneidera – szefa kuchni warszawskiej restauracji Michela Moran. W roku 2015, dzięki uprzejmości głównego sponsora Selgros Cash&Carry, akcji patronował Krystian Zalejski (szef restauracji). Patronat nad akcją realizowaną w 2013 roku objął Robert Makłowicz (krytyk kulinarny). Rolę mentora, opiekuna i kulinarnego guru pełnił podczas wszystkich edycji pełnił – Marcin Stachecki (szef restauracji „U Szwajcara” w Łodzi).


Bruno Schneider

Swoja przygodę z gotowaniem rozpoczął gdy miał 15 lat.  Studiował w Maison familiale Château de Chapeau Cornu we Francji, później umiejętności zdobywał w Restauracji La Diligence w Morestel we Francji. Był uczniem Jean-Marc Tachet oraz Paul Bocuse. Pracował w wielu restauracjach na świecie. Zwiedził Karaiby, Stany Zjednoczone, Amerykę Południową, kraje Śródziemnomorskie, Alaskę itd.

Do Polski przyjechał w 2006 gdzie rozpoczął od szefowania kuchni w restauracji l’Ecru z siedzibą w Manufakturze. W Łodzi poznał również moja żonę i założył rodzinę. Od 5 lat pracuje jako chef kuchni w restauracji Michela Moran ”Bistro de Paris”.

Restaurant Bistro de Paris Michel Moran
Pl. Piłsudskiego 9, 00-078 Warszawa
tel. 48 (22) 826 01 07, +48 734 422 311
e-mail: bistrodeparis@o2.pl
www.restaurantbistrodeparis.com


Krystian Zalejski

Pracuję w kuchni od ponad 20 lat. Dzięki mojej ciekawości, a czasami splotom dziwnych okoliczności trafiałem do miejsc, w których mogłem uczyć się od prawdziwych mistrzów.

Jako Krakowianin zaczynałem w Hotelu Pod Różą z niesamowitą ekipą wspieraną przez mistrza Alfredo Chioccherttiego. Dzięki niemu zostałem zarekomendowany na staż do trzygwiazdkowej restauracji w Padwie Massimiliano Alajamo. Miałem też przyjemność pracować u braci Rocca, których restauracja El Celler de can Roca została okrzyknięta najlepszą restauracją świata 2013. Odwiedziłem też wiele innych ciekawych miejsc takich jak Fat Duck czy Noma.

Byłem prywatnym kucharzem Ambasadora Wielkiej Brytanii w Polsce, który co prawda był wymagającym szefem, ale dzięki niemu miałem dostęp do niesamowitych doświadczeń kulinarnych.

Gotowałem dla Jana Paweła II, Stevena Spielberga, Fernando Alonzo i Madonny. Mogliście mnie również oglądać w programach „SmaczneGO” i „Smaki miasta”. W końcu nastał czas, kiedy postanowiłem podzielić się moimi doświadczeniami z Wami i otworzyć własną restaurację, w której serwuję to, co z mojego doświadczenie wydaje mi się najciekawsze i najlepsze. Tak właśnie powstał Christian’s Bakerhouse.

CHRISTIAN’S BakerHouse to mój autorski zakątek, który znajduje się w samym sercu Warszawy. Został on pomyślany jako przytulne, pachnące chlebem, swobodne miejsce, gdzie każdy może przyjść zjeść, napić się kawy lub kupić coś na wynos. Specjalizujemy się w ręcznie wyrabianym i wypiekanym na miejscu pieczywie oraz pastach własnej roboty. Nasze dania i wypieki powstają wyłącznie według klasycznych receptur i z najlepszych składników. Pieczemy i gotujemy w staromodny sposób, bez użycia konserwantów i stabilizatorów, więc nasze dania są wyśmienite, a pieczywo jest dosłownie prosto z pieca.

Przyjdź i przekonaj się sam. Jestem pewny, że nie będziesz żałować!

(tekst: www.bakerhouse.pl)

logoCHRISTIAN’S
BakerHouse Bakery and Restaurant
Książęca 6, Śródmieście Warszawa,
bh@bakerhouse.pl
tel.: 22 628 63 45
FB: https://www.facebook.com/ChristiansBakerhouse?fref=ts


Robert Maklowicz

Robert Makłowicz – krakowianin, historyk, dziennikarz, publicysta, felietonista, pisarz krytyk, recenzent, komentator, twórca, autor książek specjalista, prekursor, propagator, popularyzator, społecznik smakosz, degustator, koneser, znawca, miłośnik, amator laureat, ekspert, osobowość, kosmopolita, monarchista sybaryta, epikurejczyk, hedonista, bon vivant, podróżnik, eksplorator, tropiciel, obieżyświat erudyta, gawędziarz kolekcjoner, pasjonat, fascynat, entuzjasta, hobbysta, mąż i ojciec.

Urodził się 12 sierpnia 1963 roku w Krakowie, w rodzinie o korzeniach polskich, ukraińskich, ormiańskich, węgierskich i austriackich. Ukończył prestiżowe V Liceum Ogólnokształcącego im. Augusta Witkowskiego w Krakowie. W latach 1982–1989 studiował prawo, a następnie historię na Uniwersytecie Jagiellońskim.

Od 1998 roku autor i gospodarz niezwykle popularnego programu telewizyjnego „Podróże kulinarne Roberta Makłowicza”. Od 2008 roku także producent wykonawczy programu „Makłowicz w podróży”. Niezwykła osobowość telewizyjna. Odwiedził 6 kontynentów i kilkadziesiąt państw. Wystąpił w ponad 300 odcinkach.  Za tę pracę został uhonorowany telewizyjnym Wiktorem.

Zapraszamy do zapoznania się z twórczością Roberta Makłowicza na oficjalnej stronie www.maklowicz.pl.

(tekst: www.maklowicz.pl)


Marcin Stachecki

Absolwent Szkoły Gastronomicznej (Technik Technologii Żywienia). Praktykował w Niemczech u tamtejszych szefów kuchni. Były szef kuchni w jednym z hoteli w Krynicy Górskiej. Szkolił się u słynnego Szefa kuchni Pana Zygmunta z „Dominika”. Obecnie właściciel restauracji „U Szwajcara” (Tymienieckiego 22/24 w Łodzi). Brał dział w licznych, łódzkich konkursach kulinarnych z własnymi propozycjami dań regionalnych. Jego Menu to samodzielnie komponowane potrawy. Jak sam mówi: „Smak moich potraw rodzi się w moim sercu.

“Gotowanie to moja pasja. Uwielbiam spędzać czas w kuchni ciągle poszukując nowych smaków. Tworzę NOWE dania z domieszką tradycji. Kocham gotować.”

Restauracja u Szwajcara

ul. Tymienieckiego 22/24
90-349 Łódź
tel.: 042 674-04-40 lub
e-mail: catering@uszwajcara.com.pl


Barbara Sokolowska-Urbanczyk

Otwarty umysł, specjalista od budowania marki, właścicielka agencji SBS Public Relations, pomysłodawczyni i organizatorka Festiwalu Dobrego Smaku, Re Act Fashion, wykładowca pierwszych w Polsce studiów podyplomowych w zakresie FOOD DESIGN (Projektowania kulinariów). Jak sama mówi: „Entuzjazm i nieustępliwość to pierwszorzędne cechy szefa. Jeśli dodać do tego nieustanne poszukiwania, ciekawość i pęd do wiedzy wyłania się obraz idealny”.

AGENCJA PUBLIC RELATIONS SBS
90-062 Łódź
ul. Piotrkowska 138/140
phone: 510 275 405
e-mail: b.urbanczyk@sbs-pr.com.pl


Krzysztof Nowacki

tobaco-hotelSzef Kuchni restauracji “U Kretschmera” w Hotelu Tobaco***.

Swoją przygodę z kuchnią rozpoczął w hotelu Sheraton w Warszawie, z którym związał się na kilkanaście lat. W latach 90′ miał przyjemność pracować u boku samego mistrza kuchni Kurta Shellera. W tym czasie został szefem orientalnej restauracji w hotelu Sheraton Warsaw mając możliwość czerpać doświadczenie od najwybitniejszych mistrzów kuchni orientalnej.

W ramach dalszego rozwoju i poszerzania kulinarnych horyzontów odbył kurs kuchni azjatyckiej w hotelu Sheraton w Indonezji w mieście Surabaya oraz kurs carvingu w Madrycie, w hotelu Sheraton Palace.

Został doceniony przez mistrza Kurta Shellera i otrzymał kontrakt w hotelu Sheraton we Frankfurcie Nad Menem, gdzie objąłem stanowisko Szefa Kuchni restauracji “Flavors”. Po powrocie pozostał ponownie Szefem Kuchni restauracji “Some Place Else” w warszawskim Sheratonie a następnie w hotelu Westin.

W momencie realizacji Smacznie Zdrowo Kolorowo w 2013 roku był szefem kuchni w restauracji “U Kretschmera – Kuchnia Czterech Kultur” w Hotelu Tobaco Łódź .

Share with your friends









Submit
Abecadło