Savoir vivre przy stole

Wiedza dotycząca korzystania z naczyń i sztućców znajdujących się na stole jest bardzo przydatna zarówno w życiu prywatnym jak i w świecie biznesu. Ten, kto ją posiada będzie mógł zrobić dobre wrażenie na osobach, z którymi przyszło mu zjeść posiłek.

Oto pierwsze informacje dotyczące nakryci stołu. Co możecie znaleźć na stole:

1. serwetka
2. widelec do ryb
3. „zwykły” widelec
4. widelec do sałatki
5. talerz
6. talerz do zupy
7. nóż do sałatek
8. „zwykły” nóż
9. nóż do ryb
10. łyżka do zupy
11. widelec do owoców morza
12. filiżanka do kawy/herbaty
13. kieliszek do wina
14. kieliszek do wody
15. widelec do ciasta
16. łyżeczka do kawy/herbaty
17. talerzyk do masła
18. nóż do masła

informacja na podstawie: http://www.sukcesnaszpilkach.pl/wizerunek/savoir-vivre/savoir-vivre-przy-stole-artykul119.html#.UYSnoMp74uc


Oto kilka wskazówek zachowania się przy stole podczas lunchu w restauracji

Torebkę połóż na kolanach, a jeśli jest duża, to postaw ją obok swojego krzesła – tak by nie przeszkadzała innym. Nie kładź jej na stole, nawet jeśli jest mała.

Na kolanach połóż serwetkę (powinna leżeć na twoim talerzu). Zrób to dopiero wtedy, gdy kelner odejdzie od stołu z przyjętym zamówieniem,. Pamiętaj, aby jej lewa strona znajdowała się na twoich kolanach. Odchodząc na chwilę od stołu, serwetkę połóż lewą stroną na krześle (gdybyś położyła ją prawą stroną, to wszystko co znalazło się na niej w trakcie posiłku spadłoby na krzesło). Po zakończeniu lunchu połóż serwetkę na stole po swojej prawej stronie.

W czasie jedzenia nie trzymaj łokci na stole i używaj odpowiednich sztućców. Warto pamiętać, że szklanka z wodą stoi po prawej stronie, a pieczywo po lewej.

Nigdy nie sięgaj po coś, nachylając się nad cudzym talerzem. W takim przypadku lepiej poprosić osobę siedzącą najbliżej o podanie potrawy.

Jeżeli jeden z twoich sztućców spadnie na podłogę, nie podnoś go. Poproś o to kelnera, który po podniesieniu sztućca powinien go wymienić.

Nie wkładaj do ust zbyt dużych kawałków jedzenia. Krój potrawę na małe kawałki, które bez problemu pogryziesz i połkniesz. Jeśli chcesz przestrzegać zasad savoir vivre, zamiast odgryzać kawałki pieczywa, należy je odrywać rękoma. Po oderwaniu kawałka możesz go włożyć do ust.

informacja na podstawie: http://www.sukcesnaszpilkach.pl/wizerunek/savoir-vivre/savoir-vivre-podczas-biznes-lunchu-czyli-jak-nie-najesc-sie-wstydu-artykul412


 

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Zapisz

Share with your friends









Submit
Abecadło